Julistuksemme vastuullisuudesta
Lihakulttuuri™ on paremman, fiksumman ja ennen kaikkea maukkaamman tulevaisuuden asialla. Tarjoamme mahtavia makuelämyksiä ja kannamme vastuumme kestävästä kehityksestä.
Eläimet kasvavat luonnonmukaisesti, niillä on paljon elintilaa, ja ne pysyvät terveinä minimaalisen pienellä antibioottitarpeella. Vapaina laiduntavat eläimet auttavat myös ylläpitämään alueen biologista monimuotoisuutta. Teemme yhteistyötä vain sellaisten toimittajien kanssa, jotka kehittävät toimitusketjua jatkuvasti kestävämmäksi – pellolta pöytään asti. Lisäksi osallistumme hankkeisiin, joiden tavoitteena on sitoa hiilidioksidia ja luoda paremmat toimintaedellytykset pienemmille viljelijöille.
Manifestin tausta
Olisi hienoa, jos kestävä kehitys olisi helppo asia. Vaikka se on haastavaa, teemme kaikkemme sen eteen, sillä kestävyys on tärkeää nyt ja tulevaisuudessa. Jos tuotantoa ja kulutusta jatketaan nykyiseen tapaan, kestävyys joutuu eittämättä koetukselle. Fossiilisten polttoaineiden käyttö vaikuttaa tällä hetkellä eniten ilmastoon. Ne aiheuttavat noin kolme neljäsosaa kasvihuonekaasupäästöistä. Polttoaineita käytetään ennen kaikkea sähkön ja lämmön tuotannossa, teollisuudessa ja liikenteessä.
Muut päästöt ovat peräisin enimmäkseen maa- ja metsätaloudesta, pääasiassa niiden biologisista prosesseista. Eläinten kasvatuksesta syntyy esimerkiksi dityppioksidi- ja metaanikaasua ja multamaasta puolestaan hiilidioksidia.
Ruoan osalta on selvää, että eri elintarvikkeilla on erilainen ilmastovaikutus johtuen niiden kasvatukseen ja viljelyyn liittyvistä biologisista prosesseista ja menetelmistä. Lihasta puhuttaessa myös eläinten hyvinvointi – se miten eläimet elävät ja voivat – on tärkeä osa kestävyyttä. Ruokavalinnoillamme on siis merkitystä.
Toisaalta myös ruoan määrä vaikuttaa asiaan.
Tarjolla on enemmän ruokaa kuin todella tarvitsemme. Ruotsissa jokaiselle henkilölle tarjolla oleva ruoan määrä kattaisi keskimäärin 150 prosenttia energiantarpeesta. Henkeä kohden ruokahävikkiä syntyy lähes 100 kiloa joka vuosi. Juuri ylitarjonta aiheuttaa ongelmia – niin ihmisten terveydelle kuin ympäristölle. Liha on hyvä proteiininlähde. Sen ilmastovaikutus on kuitenkin suurempi kuin monilla kasviperäisillä proteiineilla.
Nautojen ja muiden märehtijöiden vaikutus on muita suurempi, koska niiden elimistö tuottaa metaanikaasua ruoansulatuksen yhteydessä.
Toisaalta märehtijät edistävät luonnon monimuotoisuutta monilla maailman alueilla. Laiduntaminen luonnossa on hyväksi niin eläimille kuin luonnolle – kestävyyttä unohtamatta. Luonnossa laiduntavien eläinten liha voi myös olla ihmisten ainoa ravinnonlähde paikoissa, joissa maaperä kasvaa vain ruohoa.
Kaiken tämän takia kestävyys on monitahoinen aihe, johon monet eri seikat vaikuttavat. Asiaa tutkitaan edelleen. Tutkimuksilla saamme jatkuvasti uutta tietoa ja uusia näkökulmia kestävyyteen. Tärkeintä on pysyä kehityksen aallonharjalla ja suhtautua avoimin mielin muutoksiin, jotka parantavat nykytilannetta.
Olemme täysin samaa mieltä siitä, että ihmisten täytyy muuttaa käyttäytymistään. Tämä koskee myös lihaa.
Siksi Lihakulttuuri™ varmistaa, että Lihakulttuurin liha tuotetaan entistä järkevämmin.
Tehtävä kuulostaa helpommalta kuin se todellisuudessa on. Kyseessä on vaativa tehtävä, johon liittyy monia eri tekijöitä. Meidän täytyy vähentää ilmastovaikutusta ja löytää juuri oikea tasapaino eläinten hyvinvoinnin, luonnonmukaisuuden ja parhaan mahdollisen makuelämyksen välillä.
Juuri maku on mielestämme ratkaiseva tekijä. Mitä maukkaampaa lihaa myymme, sitä vähemmän lihaa täytyy ostaa mahtavaa makuelämystä varten.
Siksi sanommekin:
”Missiomme on vähemmän, mutta parempaa lihaa.”
Lupauksemme ilmastoa kohtaan
Teemme yhteistyötä vain vastuullisimpien tuottajien kanssa. Tarkoitamme tällä tuottajia, jotka ovat edelläkävijöitä tilojen hyödyntämisessä ja jotka osaavat käyttää luonnonvaroja tehokkaasti. YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestön mukaan luonnonvarojen tehokas hyödyntäminen vähentää lihantuotannon kasvihuonekaasupäästöjä 30 prosenttia. Koska yli 90 % lihan ilmastovaikutuksesta johtuu nykyään kasvatuksesta – olipa eläinlaji mikä hyvänsä – kehittämisen varaa on juuri kasvatuksessa.
Jalostajillemme asetetaan vuosittain tavoitteet vedenkäytön, jätteiden, energiankäytön ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä.
Aiomme luoda fossiilivapaan kuljetusketjun vuoteen 2050 mennessä. Valmiin lihan kuljetus meille ja myymälään aiheuttaa nykyisinkin vain murto-osan ilmastovaikutuksista, mutta haluamme silti vähentää vaikutusta entisestään.
Valitsemamme pakkaukset takaavat parhaan mahdollisen elintarviketurvallisuuden, hyvän säilyvyyden ja pienimmän mahdollisen ilmastovaikutuksen. Esimerkiksi naudan- ja sianlihamme pakataan pakkaukseen, jonka voi lajitella paperinkeräykseen. Perinteisiin lihapakkauksiin verrattuna pakkauksessa on käytetty 75 prosenttia vähemmän muovia.
Kylmäkaappimme ovat markkinoiden energiatehokkaimpia. Niissä on esimerkiksi ovet, jotka pitävät kaapit tasaisen kylminä.
Osallistumme myös kestävyyttä edistäviin hankkeisiin, joiden avulla jokaista Lihakulttuurin myymää tuotekiloa kohti sidotaan 20 kiloa hiilidioksidia. Tämä ilmastohyöty kattaa suuren osan ilmastovaikutuksesta, jonka tuotteemme aiheuttavat. Hiilidioksidin sitomisen lisäksi hankkeiden tavoitteena on parantaa paikallisväestön sosiaalisia, terveydellisiä ja taloudellisia edellytyksiä.
Lupauksemme luontoa kohtaan
Mahdollisimman suuri osa kasvatuksesta tapahtuu luonnonlaitumilla, mikä edistää biologista monimuotoisuutta ja sitoo hiiltä. Luonnonlaitumet eivät myöskään saa olla sellaisia, joita voitaisiin käyttää muiden, ihmisille tarkoitettujen proteiinien tuottamiseen.
Kemiallisia torjunta-aineita käytetään vain, jos se on ehdottomasti tarpeen.
Tuotantomme tapahtuu alueilla, joilla on luonnostaan edellytykset juuri kyseisen tuotteen tuottamiseen – alueilla, joiden maaperä, topografia ja ilmasto ovat sopivia, eikä vedestä ole puutetta.
Lupauksemme eläimiä kohtaan
Lihamme on peräisin eläimistä, joista ammattitaitoiset tilalliset pitävät hyvää huolta.
Eläimille annetaan parhaan mukaan mahdollisuus niille tyypilliseen käyttäytymiseen.
Antibiootteja annetaan vain sairaille eläimille.
Haluaisitko tutustua tarkemmin sääntöihimme ja lupauksiimme?
Lisätietoa löytyy niin sanotuissa CSR-periaatteissamme, jotka voit ladata ja lukea vapaasti. (Lyhenne CSR tulee sanoista ”corporate social responsibility”.)
Lataa ja lue CSR-periaatteemme.
Sertifioinnit ja yhteistyö
Origin Green
Irlannista peräisin oleva lampaan- ja naudanlihamme tulee tiloilta, joissa eläimet kulkevat ja laiduntavat vapaina. Tilat myös osallistuvat Origin Green -kestävyysaloitteeseen, joka edistää kestävyyttä kokonaisvaltaisesti tiloilta jalostukseen asti. Origin Green -aloitteeseen liittyneet tilat ovat tietomme mukaan edelläkävijöitä ilmastovaikutuksen vähentämisessä. Ne vähentävät ilmastovaikutusta käyttämällä uusinta tekniikkaa ja tehostettua tuotantotapaa.
Suomalainen soijasitoumus-verkosto / WWF
Lihakulttuurin liha on peräisin eläimistä, joiden pääasiallisena rehuna on ruoho. Soijaa käytetään rehuna häviävän vähän. Soijaa käytetään tietyissä tapauksissa täydentävänä proteiininlähteenä, lähinnä kanojemme kasvatuksessa. Lihakulttuuri™ onkin liittynyt Suomalaiseen soijasitoumus -verkostoon, joka perustettiin WWF:n aloitteesta. Kaikella käyttämällämme soijalla on RTRS-sertifiointi (Round Table for Responsible Soy Production), joka takaa, että soija on vastuullisesti tuotettua. Tämä tarkoittaa, että me emme esimerkiksi myötävaikuta Amazonin sademetsien tuhoutumiseen.
Arbolivia – Plan Vivo
Ilmastokompensointihanke ArBolivia käynnistettiin jo vuonna 2007. Sen tavoitteena on estää Amazonin metsäkatoa. Hankkeeseen osallistuu noin 2 000 pienviljelijää, jotka istuttavat maatilkulleen seudulle tyypillisiä lehtipuita. Hankkeen ansiosta köyhät viljelijät voivat hyödyntää maataan kestävämmin ja istuttaa, kasvattaa ja myydä paikallista lehtipuuta. Tämä paitsi lisää uudelleenmetsitystä, myös suojelee sademetsiä tuhoutumiselta.